THINGS TO DO

 ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 

Το καταπράσινο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με τα τεράστια πλατάνια, τις μικρές λίμνες και τα ξύλινα γεφύρια του, σίγουρα, δε θυμίζει ελληνική πόλη, αλλά κεντροευρωπαϊκό προορισμό. Το πάρκο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Το σκηνικό του πάρκου είναι εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς και αποτελεί μια αληθινή όαση μέσα στον αστικό ιστό της Δράμας. Το πάρκο πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Η παράδοση αναφέρει ότι όταν επί Οθωμανικής κατοχής, ο κατακτητής θέλησε να γκρεμίσει το ναό, προκειμένου να κατασκευαστεί στη θέση του τζαμί, η εκκλησία ως εκ θαύματος καλύφθηκε από τα τρεχούμενα νερά της περιοχής και έτσι σώθηκε. Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, οι Δραμινοί σε ανάμνηση του θαύματος ανάβουν κεριά, τα οποία τοποθετούν σε καραβάκια, που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα πανέμορφο θέαμα.

Αποτελεί μία ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, πολλά τρεχούμενα νερά, ταβέρνες, παραδοσιακούς νερόμυλους, υπαίθριο θεατράκι και χώρους αναψυχής σε ένα περιβάλλον που αποτελεί πραγματική όαση. Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συρρέουν στη Δράμα άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν σε μια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα ανά διαστήματα. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο, όπου Δραμινοί και επισκέπτες βρίσκουν καταφύγιο για μια ήρεμη βόλτα κάνοντας έναν χαλαρό περίπατο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καθημερινά εκατοντάδες περιηγητές το επισκέπτονται για να απολαύσουν το πανέμορφο σκηνικό το οποίο αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, λίμνες και ξύλινα γεφυράκια. Εκεί ζουν πάπιες, χήνες και κύκνοι που το κάνουν να θυμίζει σελίδα από κάποιο παραμύθι. Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου. Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί το πρώτο κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει σε περίοπτη θέση και δεύτερο θεματικό κέντρο ενημέρωσης.

Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά. Οι κεντρικές πηγές των νερών αυτών βρίσκονται στον Κήπο και στην Αγία Βαρβάρα. Τα πεντακάθαρα νερά της Αγίας Βαρβάρας έχουν ενδιαφέρον ζωικό πλούτο: μπορεί κανείς τα βράδια να διακρίνει στα υπόγεια φώτα καραβίδες και μικρές μπριάνες, ενώ στα πιο ορμητικά νερά υπάρχουν πέστροφες και ποταμοκέφαλοι.  

 

 ΡΟΔΟΠΗ   ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑΣ 

Σε απόσταση μόλις 60χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα. Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος).

Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Εκτός από τον Τσάκαλο (υψόμ. 1826μ.), άλλες κορυφές είναι: οι Οξιές (υψόμ. 1811μ.), η Ελατιά (υψόμ. 1647μ.), η Μπουζάλα (υψόμ. 1631μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (υψόμ. 1628μ.), το Ζερβό (υψόμ. 1578μ.), τα Καλύβια Γραβάνη (υψόμ. 1556μ.) κ.α. Στην Ελατιά, υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου σελιγκάτου Σαρακατσαναίων με την ονομασία Καλύβια Κούτρα. Εκεί, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου (του Προφήτη Ηλία) πραγματοποιείται αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Το Δασικό χωριό βρίσκεται στο κέντρο του Δάσους της Ελατιάς. Το δάσος της Ελατιάς είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση (700 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, σφενδάμια, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος Σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα.

Στο δάσος της Ελατιάς και κυρίως στο Παρθένο δάσος, συναντάμε κωνοφόρα μοναδικά στο είδος τους, ύψους έως και 60 μέτρων ηλικίας 300 ετών καθώς και ποικιλία πανίδας από λαγούς μέχρι και καφέ αρκούδα. Το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και θεωρείται Ευρωπαϊκός Δρυμός. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές σε πυκνό δάσος με ποικιλία βλάστησης από δρυς, καστανιές, φουντουκιές και οξιές.

 ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ 

Το Παρθένο Δάσος είναι το μοναδικό της χώρα και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Καταγράφηκε ως παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μ.

Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα. Είναι παρθένο, γιατί η εξέλιξή του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δε διαταράχθηκε από τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Βέβαια με την λέξη παρθένο δεν εννοούμε ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, αλλά ότι οι μέχρι τώρα ήπιες ανθρώπινες επιδράσεις δεν επηρέασαν το χαρακτήρα του αδιατάρακτου δασικού οικοσυστήματος. Η μορφή του παρθένου διαφέρει από τα κοινά δάση, επειδή σε αυτό συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων από μικρές ηλικίες και ύψη μέχρι και γηρασμένα ή ξερά δένδρα μεγάλου ύψους.

Η ορατότητα είναι μικρή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, ενώ είναι αδιάβατο λόγω και των κατακείμενων δένδρων. Στο παρθένο η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο είναι μεγάλη, γιατί αυτά βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δε φοβούνται την παρουσία μας, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις.
Περιφερειακά του παρθένου υπάρχει μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη που μαζί με αυτό ονομάζεται δάσος Φρακτού. Στην περιφερειακή ζώνη το δάσος προσομοιάζει με τα δάση της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται σε καθεστώς μερικής προστασίας, καθώς απαγορεύονται η βοσκή και η θήρα, ενώ επιτρέπονται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή. Λειτουργικό κέντρο του δάσους είναι το δασικό εργοτάξιο Φρακτού που βρίσκεται 8,5 χλμ. πριν από το παρθένο.

Η περιοχή “Βιλαώρα”, νοτιοανατολικά του εργοταξίου και σε κοντινές αποστάσεις 3-7 χλμ, προσφέρεται για πεζοπορία μέσα σε συστάδες οξιάς, δασικής πεύκης και δρυός. Διάσπαρτες στο χώρο μπορεί να συναντήσετε αγριοτριανταφυλλιές, σορβιές, σημύδες. Στην περιοχή υπάρχει πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων. Η θέα από την κορυφογραμμή της περιοχής δικαιολογεί την ονομασία “Βιλαώρα”, καθώς με καθαρή ατμόσφαιρα παρατηρούνται ατέλειωτες αλλεπάλληλες κορυφογραμμές. Νότια και χαμηλότερα του Παρθένου Δάσους, κάτω από τους βραχώδεις σχηματισμούς, με βλάστηση κυρίως πλατύφυλλων, από τα οποία πολλά είναι καρποφόρα, βρίσκεται το Αχλαδοχώρι. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ερείπια παλιών οικισμών. Από εδώ το “Αχλαδόρεμα” σχηματίζει την κεντρική του κοίτη, αφού συλλέξει τα νερά του Παρθένου Δάσους από τις υδρορροές και τους πέντε καταρράκτες. Οι τρεις είναι συνεχούς ροής και μπορείτε να τους προσεγγίσετε ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια.

Για την καλύτερη δυνατή περιήγηση και ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή του Φρακτού, μπορείτε να φιλοξενηθείτε στο δασικό εργοτάξιο (από 1ης Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου) έπειτα από συνεννόηση με το Δασαρχείο, αφιερώνοντας έτσι μια ολόκληρη μέρα στον πυρήνα του δάσους, στους καταρράκτες του Αρκουδορέματος και στη θέση Βιλαώρα. 

 

 ΦΑΛΑΚΡΟ ΟΡΟΣ 

Το Φαλακρό είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά και βιοποικιλότητα βουνό που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλπικές εκτάσεις, απότομους γκρεμούς και πυκνά δάση, ορίζοντας το τοπίο και την άγρια φύση στα ανατολικά της Μακεδονίας. Με υψόμετρο 2.232 μέτρα το Φαλακρό δεσπόζει με τον όγκο του στο βόρειο τμήμα του Ν. Δράμας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελληνικής φύσης, γιατί παρά την ονομασία του, που οφείλεται στην χαρακτηριστική κορυφή του, μόνον γυμνό δεν είναι.

Στα χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν πυκνά δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων. Πάνω από τα δέντρα, στην αλπική Ζώνη, μένει έκπληκτος ο επισκέπτης από τη μεγάλη ποικιλία των αγριολούλουδων. Kανείς δεν μένει απογοητευμένος από μια επίσκεψη στο Φαλακρό. Ο απλός πεζοπόρος θα ανακαλύψει φιλικές πλαγιές και ήπια μονοπάτια, όπως το περίφημο Ε6, που θα τον κάνουν να νιώσει τη χαρά της επιστροφής στη φύση. Οι αναρριχητές και οι άνθρωποι της περιπέτειας, θα νιώσουν την έντονη πρόκληση, να δοκιμάσουν την αντοχή και τις ικανότητές τους στις πανύψηλες και απόκρημνες ορθοπλαγιές. Στις υπώρειες του Φαλακρού βρίσκονται τα γραφικά χωριά Βώλακας, Πύργοι και Γρανίτης με την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, το παραδοσιακό περιβάλλον και την θαυμάσια τοπική κουζίνα. Το Φαλακρό παραμένει πάντα φιλικό και προσιτό στον επισκέπτη, αφού κάθε εποχή του χρόνου, το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει, μετά από μια εξαίσια διαδρομή, μέχρι τα 1750 μέτρα. Εκεί, προφυλαγμένο στην αγκαλιά των υψηλών κορυφών του, βρίσκεται ένα πολύ καλό οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, που κάθε χρόνο “ζωντανεύει” τουλάχιστον για πέντε μήνες. Χιλιάδες είναι οι φίλοι του σκι που έρχονται να απολαύσουν το φημισμένο για την ποιότητά του χιόνι, που διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου ως τον Απρίλιο.

Κάθε εποχή του χρόνου το Φαλακρό παρουσιάζει και μια διαφορετική συναρπαστική εικόνα. Χιλιάδες αγριολούλουδα στολίζουν τις πλαγιές του την άνοιξη, ενώ το φθινόπωρο τα φυλλώματα των δέντρων αιχμαλωτίζουν τα πιο ζεστό χρώματα της φύσης. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας κι ολοκληρώνεται ο κύκλος της φύσης, μια απέραντη λευκή σιωπή καλύπτει κορυφές, πλαγιές, δέντρα και μονοπάτια. Όπως κι αν παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας το Φαλακρό, είναι το επιβλητικό σύμβολο του νομού Δράμας, αυτού του τόπου της χώρας μας, που η Φύση πάντα βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της. 

 

 ΚΟΡΥΛΟΒΟΣ 

Ο Κορύλοβος είναι σχετικά χαμηλό βουνό, με υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, και αποτελεί τη νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους (υψόμετρο 2232 μέτρα). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και στους πρόποδές του απλώνεται η πόλη της Δράμας. Από την κορυφή, του βουνού, φαίνεται η πόλη και ο κάμπος της Δράμας. στην κορυφή του είναι υπολείμματα της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Κοριλιώτισσας του 1050 περίπου.

Το Δασαρχείο Δράμας έχει μετατρέψει τον άλλοτε άγονο και γυμνό Κορύλοβο σε σημαντικό περιαστικό δάσος, φυτεύοντας χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα, κυρίως χαλέπιο, πέυκη, κυπαρίσσια και έλατα. Το δάσος αυτό αποτελεί χώρο αναψυχής και τόπο καθημερινών περιπάτων για τους κατοίκους της Δράμας, διασχίζεται από περιπατητικά μονοπάτια και διαθέτει ανά διαστήματα παιδικές χαρές, ξύλινους πάγκους και τραπέζια για πικ-νικ. Στην είσοδο του δάσους του Κορύλοβου έχει στηθεί μνημείο για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της γερμανοβουλγαρικής κατοχής την περίοδο 1941-1944.

Στην κορυφή του βουνού, εκτός από ένα ορειβατικό μονοπάτι, οδηγεί και ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μήκους 4 χιλιομέτρων. Λίγο πριν από την κορυφή του βουνού και στη δεξιά άκρη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει ένας τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός, προς τιμήν και αυτός, των θυμάτων της βουλγαρογερμανικής κατοχής, ορατός και από το κέντρο της Δράμας. Κοντά στην κορυφή του Κορύλοβου, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα πέτρινο υπαίθριο θέατρο για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί και καφετέρια. Στην νοτιοανατολική πλαγιά του Κορύλοβου, λειτουργούσε άλλοτε μεγάλο λατομείο μαρμάρου, δραστηριότητα που έχει αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του βουνού.

Ο Σταυρός είναι τοποθετημένος από το 1997, σε πλαγιά του Κορυλόβου και είναι ένα επιβλητικό κυρίαρχο – χριστιανικό σύμβολο της πόλης το οποίο είναι προς τιμήν των χαμένων Προσφύγων.Ο Σταυρός είναι φτιαγμένος από μπετόν και σίδερο και ζυγίζει 100 τόνους, έχει 12 μέτρα καθαρό ύψος και βάθος από τη βάση 3 μέτρα. Το συνολικό μέγεθος της κατασκευής είναι τα 15 μέτρα. Οι εργασίες ξεκίνησαν την 4/05/1997 και ολοκληρώθηκαν οριστικά την 14/08/1997 παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου οπότε και φωτίστηκε για πρώτη φορά. Για την τοποθέτησή του χρειάστηκαν 3 γερανοί.

Τα εγκαίνια έγιναν την 14η Σεπτεμβρίου 1997 ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού στα 75 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εγκατάσταση του Σταυρού έγινε από τον Νικόλαο Λατσίσταλη από προσωπική επιθυμία του, ως τάμα στη μνήμη του πατέρα του αλλά και για όλους τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Δίπλα από τον σταυρό ανέγειρε και το μικρό εκκλησάκι, όπου μνημονεύει την ημέρα της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και ονομαστικά την Παναγία Εικοσιφοίνισσας καθώς και πολλούς Αγίους ύστερα από τις επιθυμίες των περιπατητών του Κορυλόβου.

Ωστόσο θεωρείται και σημείο αφετηρίας για τους αεροπτεριστές !

 

 ΛΙΜΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΩΝ 

Μια τεράστια οδική ευθεία και περίπου 15 χλμ χωρίζουν την Προσοτσάνη από την Δράμα. Δίπλα στην κωμόπολη και στη διαδρομή προς το σπήλαιο Αγγίτη είναι τα Κοκκινόγεια. Στην έξοδο του οικισμού και επάνω στον δρόμο είναι η τεχνητή λίμνη Κοκκινογείων. Μια υδάτινη πανέμορφη επιφάνεια, με πράσινο, χώρους αναψυχής, καφετέρια, δέντρα, πτηνά και πολύ ησυχία. Το μέρος είναι ειδυλλιακό για κατασκήνωση και πικ νικ και ο κόσμος το τιμά τα Σ/Κ και τις γιορτές. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας, με το σπήλαιο Μααρά (Αγγίτη), το αιωνόβιο Καστανόδασος της Μικρόπολης, το οινοποιείο του Παυλίδη και τον υπέροχο μικρόκοσμο του Μενοίκιου.

 

 ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΟΡΟΣ 

Θεωρείται από τα ομορφότερα βουνά της Μακεδονίας έχοντας ανακηρυχτεί «Μνημείο Φύσης». Χωρίζει τους νομούς Δράμας – Σερρών. Απέχει περίπου 1,15΄ (120 χλμ) από Ξάνθη. Έχει ιδανικές Μοτο-διαδρομές. Θα αρχίστε την περιήγηση αμέσως μετά την Δράμα (προς Προσοτσάνη) και ανηφορίζοντας προς Καλή Βρύση, με θέα τον κάμπο της Δράμας και τις απέναντι κορυφές του Φαλακρού.

Από εκεί έχετε δύο επιλογές :

Ν. ΜΕΝΟΙΚΙΟ: Θα κινηθείτε νότια, περνώντας από τις ταβέρνες της πανοραμικής Καλλιθέας, αλλά και την μοναδική ομορφιά του οικισμού Σκοπιά, όπου θα ανακαλύψετε ένα από τα πιο ωραία χωριά, «μπαλκόνι στο Μενοίκιο», με γάργαρα νερά, οινοποιείο, ψησταριά και μπόλικο γρασίδι. Η κατηφοριά θα σας φέρει στην Αλιστράτη, στο δροσερό πάρκο – αναψυκτήριο με τα ελάφια και τα σκιερά δέντρα, όπου θα αγναντέψτε τον οικισμό. Εκτός του σπήλαιο θα δείτε τα «Γαλάζια Νερά» στο φαράγγι Αγγίτη, το αρχοντικό Βοζίκη και θα φάτε καλά στην «Ηδωνίδα Χώρα». Εύκολα θα επιστρέψτε στην Δράμα ακολουθώντας την Ε.Ο. που έρχεται από Σέρρες.

ΒΔ. ΜΕΝΟΙΚΙΟ: Η δεύτερη επιλογή ξεκινά από Καλή Βρύση και Β.Δ.  κινείται παράλληλα με τους πρόποδες του Μενοίκιου προς Μικρόπολη. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται το Κ.Π.Ε., το κέντρο ιππασίας και το δάσος αιωνόβιων καστανιών, με το ξωκλήσι της Παναγιάς Καστανιώτισσας να γίνεται το επίκεντρο στο μεγάλο πανηγύρι της «Γιορτής Κάστανου» κάθε Οκτώβρη. Στο γυρισμό προς Δράμα θα περάσετε οπωσδήποτε από το σπήλαιο Αγγίτη, το επισκέψιμο οινοποιείο Παυλίδη και θα πάρετε χυλοπίτες και γλυκά από τον γυναικείο συνεταιρισμό στα Κοκκινόγεια.

 

 ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΣΤΟΣ 

Ο «ταξιδευτής» ποταμός Νέστος μας δελεάζει να τον ακολουθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο και να έρθουμε σε άμεση επαφή με καταπράσινα δάση, γραφικά χωριουδάκια από άλλες εποχές, πνιγμένα στην φύση μονοπάτια, δασικά χωριά και προστατευόμενους υγροβιότοπους. Το πώς θα μπορούσε ένα ποτάμι να σε παρασύρει σε μέρη μαγευτικά και ονειρεμένα, με το να ακολουθήσεις απλά την πορεία του, το γνωρίζουν μόνο όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν τον μυθικό Νέστο στην διαδρομή του από την Ξάνθη προς την Δράμα και μπήκαν στον να τον ακολουθήσουν στα Στενά του μέχρι την στιγμή που θα σχηματίσει το φημισμένο Δέλτα. 

Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει στον απροετοίμαστο οδοιπόρο (ή ταξιδιώτη) μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Απροετοίμαστο, γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει πως ακολουθώντας την ροή του ποταμού είτε με αυτοκίνητο είτε με τον σιδηρόδρομο θα ερχόταν σε επαφή με την μαγεία της φύσης στην πιο «καθαρή» της μορφή. Εν ολίγοις, στην περίπτωση του Νέστου, σημασία πειρασμό έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ο τελικός προορισμός του Νέστου – και δικός μας- εκεί που ο ποταμός συναντά την θάλασσα σχηματίζοντας ένα μεγάλο Δέλτα, είναι μια περιοχή η οποία προστατεύεται από όποια συνθήκη μπορείτε να φανταστείτε: Ramsar, Natura 2000 και ένα σωρό ακόμα. Η ανθρώπινη επέμβαση έχει αφήσει και εδώ το στίγμα της, αλλά για έναν μυστήριο λόγο η περιοχή δεν παύει να παραμένει μαγευτική.

Σε συνολική έκταση περίπου πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, ο σημαντικότερος υγρότοπος της χώρας περιλαμβάνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αμμοθίνες (λόφοι από άμμο), καλαμιώνες, μικρές λιμνούλες, υγρά λιβάδια και το – επίσης ταλαιπωρημένο από τον άνθρωπο – «Μεγάλο Δάσος» (Κοτζά – Ορμάν), στο οποίο, σπάνια πλέον, καταφεύγουν πουλιά και θηλαστικά. Σημαντικό κομμάτι της πανίδας του Δέλτα και ένας από τους κύριους πόλους έλξης των φίλων της φύσης, είναι οι Νεροβούβαλοι, ένα σπάνιο είδος βουβαλιών, το οποίο πασχίζει να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον. Ο υγρότοπος που σχηματίζεται στο Δέλτα του Νέστου, συνδέεται άρρηκτα με την μυθική λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, ο υγροβιότοπος της οποίας επίσης προστατεύεται από την διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για να ολοκληρώσετε το οδοιπορικό σας. Εικόνες γαλήνιες, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο παρατηρητές πουλιών από κάθε γωνιά του κόσμου, οι οποίοι έρχονται να παρατηρήσουν τα μεταναστευτικά πουλιά που περνούν από την λίμνη. Μάλιστα, ο χλωρός τάπητας που δημιουργείται από τα φυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης, όπως τα νούφαρα και τα νεροκάστανα, φιλοξενεί τις φωλιές σπάνιων πουλιών, όπως το μουστακογλάρονο και το μαυρογλάρονο.

 

 ΦΡΑΓΜΑ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 

Παρά τη γενική γνώση και τις φωτογραφίες από αντίστοιχα έργα, η εικόνα τους δημιουργεί αισθήματα δέους στον επισκέπτη. Δέος για την κλίμακα της παρέμβασης στο τοπίο και τη νέα σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην παρθένα φύση και τα γιγάντια ανθρώπινα κατασκευάσματα. Δέος, επίσης, για μία παρέμβαση που “δαμάζει” το ποτάμι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στη μέση στάθμη του νερού πριν από το φράγμα του Θησαυρού (τεχνητή λίμνη) και την αντίστοιχη μετά το φράγμα της Πλατανόβρυσης είναι της τάξης των 250 μ., ενώ τα πλημμυρισμένα τμήματα εκτείνονται σε μήκος 50 χλμ. ανάντι των φραγμάτων. Τέλος, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ανθρώπινη ενέργεια που απαιτείται για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν αυτές οι υποδομές που υποστηρίζουν το παραγωγικό σύστημα και το επίπεδο ζωής στους οικισμούς και τα αστικά κέντρα.

Οι γεωγραφικές θέσεις των φραγμάτων βρίσκονται στα βόρεια-βορειοανατολικά του Παρανεστίου, απ’ όπου υπάρχει και η προσφορότερη οδική πρόσβαση  Το φράγμα του Θησαυρού  ένα ψηλό χωμάτινο φράγμα με αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα, άρχισε να λειτουργεί το 1997. Το ύψος του φτάνει τα 175 μ., γεγονός που το καθιστά ένα από τα ψηλότερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται εισχωρεί στις κοιλάδες του ποταμού ανάντι του φράγματος έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συγκρατώντας μία ποσότητα νερού της τάξης των 700.000.000 κυβικών μέτρων. Το φράγμα της Πλατανόβρυσης έχει κατασκευαστεί περίπου 7,5 χλμ. (σε ευθεία γραμμή – 12 οδικά χιλιόμετρα περίπου) κατάντι και νοτιοανατολικά του Θησαυρού. Είναι φράγμα σκυροδέματος και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται συγκρατεί ποσότητα νερού της τάξης των 90.000.000 κ.μ. Τα δύο φράγματα λειτουργούν συμπληρωματικά ως ενιαίο σύστημα. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δυνατότητα επανάχρησης των υδάτων που απελευθερώνονται από το φράγμα Θησαυρού, υπάρχει δυνατότητα άντλησης του νερού από την τεχνητή λίμνη της Πλατανόβρυσης σε αυτή του Θησαυρού, διαδικασία που συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε 24ωρο, στη διάρκεια της νύχτας, με τη χρήση της περίσσειας φορτίου (μειωμένη ζήτηση). Η συνολική ηλεκτροπαραγωγός ισχύς των φραγμάτων φτάνει τα 500 MW. Για την αποτελεσματική λειτουργία των φραγμάτων έχει υπάρξει διακρατική συμφωνία με τη βουλγαρική πλευρά, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να επιτρέπει την παροχέτευση τουλάχιστον του 29% των υδάτων του ποταμού στο ελληνικό έδαφος.

 

 ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΑΦΥΤΟΥ 

Μια μικρή τεχνητή λίμνη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές. Η λίμνη περιβάλλεται από βιότοπους που είναι φημισμένοι για τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενούν. Βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του νομού Δράμας, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα όρια με τον νομό Σερρών. Το κοντινότερο χωριό από το οποίο πήρε και το όνομα της είναι το μικρό Κατάφυτο που βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικότερα. Στα βόρειά της υψώνεται απότομα ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Όρβηλου και στα νότια αγκαλιάζεται από τις βόρειες απολήξεις του περίφημου δάσους της Κύκλας που συνδέει τα όρη της Βροντούς με το Μενοίκιο. Στα δυτικά της λίμνης ξεκινάει το πέρασμα που συνδέει το Κατάφυτο με το Καρυδοχώρι Σερρών και στα ανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Βαθυτόπου για την άρδευση της οποίας κατασκευάστηκε η λίμνη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων, έχει έκταση 125 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 2,3 χλμ. Η χωρητικότητα της λίμνης φτάνει τα 72.000 κ.μ. Το χωμάτινο φράγμα που βρίσκεται στις ανατολικές όχθες έχει μήκος 200 μέτρα. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Περσέκ και Σινέ και άλλα μικρότερα ρέματα, ενώ τροφοδοτεί με την σειρά της το ρέμα Βαθυτόπου που φεύγει προς τα ανατολικά. Η λίμνη Κατάφυτου διακρίνεται για το ειδυλλιακό της τοπίο, τις δαντελωτές όχθες και το μικρό νησάκι που βρίσκεται στα δυτικά που ενώνεται με τις όχθες με ένα μικρό γεφυράκι. Περιμετρικά της λίμνης έχουν τοποθετηθεί ξύλινα τραπέζια και παγκάκια και έτσι μπορεί κανείς να παρατηρήσει με την άνεση του πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που έρχονται στη μικρή λίμνη για τροφή, δροσιά και προστασία. Από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα όμορφο μονοπάτι 18 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι την κορυφή Τσολιάς του Όρβηλου στα 2.200 μ. Η τεχνητή λίμνη Κατάφυτου αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια φύση.

 

 ΠΑΡΚΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ 

Το Πάρκο βρίσκεται στην Αγορά Δράμας σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.  Με σεβασμό στους επισκέπτες, το χώρο και τα φιλοξενούμενα πτηνά, με σωστή διαμόρφωση, συντήρηση και επίβλεψη, με πρόβλεψη και ενδιαφέρον για την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση, δημιουργήσαμε χώρους κατάλληλους για θέαση και επίσκεψη. Το Πάρκο είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες και προσφέρεται για κοινωνικές εκδηλώσεις, παρέχοντας στους καλεσμένους θέαμα, απασχόληση, διασκέδαση και παιχνίδι. Ο χώρος είναι ιδανικός για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από νωρίς την άνοιξη ως το τέλος του φθινοπώρου. Η εμπειρία που θα ζήσετε με την επίσκεψή σας στο Πάρκο, κορυφώνεται με τη θεαματική επίδειξη ελεύθερης πτήσης των εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών. Θα σας μείνει αξέχαστο το θέαμα των γερακιών που εφορμούν στο δόλωμα,  πετούν ψηλά και ξανακατεβαίνουν με ταχύτητα κατακόρυφα ή κάνοντας ελιγμούς.

Αίθουσα Έκθεσης

Στην Αίθουσα Έκθεσης, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σχετικά videos και φωτογραφικό υλικό με τις συμμετοχές του κ. Ελευθεριάδη σε επιδείξεις, πτήσεις πουλιών, συναντήσεις του με άλλους γερακάρηδες στη Γερμανία, εξοπλισμό και αξεσουάρ των πουλιών, είδη φτερών και αυγών. Επίσης στον χώρο του πάρκου υπάρχει αναψυκτήριο και παιδική χαρά που επιτρέπουν στον επισκέπτη να κάνει ένα διάλειμμα και να ψυχαγωγηθεί.

Στοιχεία επικοινωνίας

Πάρκο Αρπακτικών
Κώστας Ελευθεριάδης
Αγορά Δράμας
660 32
ή
Κώστας Ελευθεριάδης
Μ. Αλεξάνδρου 98
661 00, Δράμα
Τηλ. 25210-26590, Τηλ. 25210-71794
Κιν. 6934-686917
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.arpaktika.gr/

 

 

 ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ 

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς «λασπόλουτρα» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό. Είναι ένα από τα καλύτερα στα Βαλκάνια και ένα από τα λίγα στο είδος του. Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός. Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ’ αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

 

 ΟΧΥΡΟ ΛΙΣΣΕ 

Ένα από τα Οχυρά, το Οχυρό Λίσσε, κατασκευάστηκε μέσα στο λόφο που υψώνεται στη πεδιάδα του Νευροκοπίου, και βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού Οχυρό. Την ονομασία Οχυρό την έλαβε το 1936 όταν άρχισαν τα οχυρωματικά έργα της λεγόμενης γραμμής Μεταξά. Το οχυρό που κατασκευάστηκε στον παρακείμενο του χωριού λόφο, ονομάστηκε Λίσσε από την παλιά ονομασία του χωριού και το χωριό, Οχυρό. Έγινε δηλαδή ανταλλαγή ονομάτων. Οι οχυρώσεις του αποτελούνται από τέσσερις ομάδες στοών (Χελώνες) σε όλη την έκταση του λόφου, με υπόγειες στοές που ξεπερνούν τα 950 μέτρα συνολικά. Δύο από τα συμπλέγματα στοών επικοινωνούν με υπόγειες διαβάσεις, ενώ τα άλλα δύο αποτελούν αυτόνομες αμυντικές εγκαταστάσεις. Το Οχυρό διέθετε πολυβολεία, εγκαταστάσεις για διαμονή και αποθήκευση, δεξαμενές νερού, ηλεκτρογεννήτριες, οπλισμό και θέσεις για στρατιωτικά οχήματα. Η δύναμη του Οχυρού Λίσσε αποτελούνταν από 12 αξιωματικούς και 457 οπλίτες. Λόγω της απαραίτητης μυστικότητας και της ανάγκης για καμουφλάζ, οι εγκαταστάσεις του Οχυρού είναι δυσδιάκριτες από την εξωτερική πλευρά και η πρόσβαση σε αρκετές από τις εισόδους του είναι δύσκολη. Επισκέψιμη είναι μόνο μια Χελώνη.

 

 ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ 

Ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας είναι το σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού, το οποίο έχει την μοναδικότητα να είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο. Το σπήλαιο Αγγίτη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Δράμας, στο δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωρίο Πηγές, είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων.

Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι εντυπωσιακή, καθώς γίνεται πάνω σε ένα τεχνικό γεφυράκι «πεζόδρομο» που διασχίζει κατά μήκος το σπήλαιο με τους πανέμορφους σταλακτίτες, άλλοτε πάνω από τα ήρεμα νερά του ποταμού και άλλοτε πάνω από τα θορυβώδη όταν ακολουθούν πορεία σε επικλινή κοίτη. Εντυπωσιακή είναι και η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους.

Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι ¨Μααρά¨, ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως «μικρό σπήλαιο», είτε στα εβραϊκά που σημαίνει «νερό από το βουνό». Το ποτάμι, εξερχόμενο ορμητικά από το σπήλαιο, ακολουθεί μια πορεία ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση από πλατάνια και δημιουργεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα για ρέμβασμα, για πικ-νικ, αλλά και για χαλαρή και πιο αναπαυτική ξεκούραση στα παρακείμενα ταβερνάκια και χώρους για καφέ.

Ο Αγγίτης, ο μεγαλύτερος από τους παραποτάμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 50 χλμ. μήκος – συνεχίζει το ταξίδι του και στο ύψος του χωριού Συμβολή, δέχεται τα νερά από τις πηγές της Δράμας, απ’ όπου ξεκινά μια δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών.

http://www.caveaggitis.gr

 

 DOMAINE LAZARIDIS – Winery 

Στην περιοχή της Αδριανής, ο Κώστας Λαζαρίδης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οινοποιείο που αγγίζει τα 13.000 τ.μ., ενώ ο αμπελώνας του ξεπερνά τα 1.800 στρέμματα. Άλλο ένα φιλότεχνο οινοποιείο, όπου ακόμη και κάποιες από τις ετικέτες του κοσμούνται από έργα τέχνης. Εδώ θα χορτάσετε εικόνες και εμπειρία: υπερσύγχρονος οινοποιητικός εξοπλισμός, αποστακτήριο, εντυπωσιακές υπόγειες κάβες παλαίωσης και φροντισμένοι χώροι γευσιγνωσίας. Αν και η παραγωγή του οινοποιείου είναι μεγάλη (περί τις 700.000 φιάλες ετησίως και στα δύο οινοποιεία, της Δράμας και του Καπανδριτίου, εκ των οποίων το 50% εξάγεται), στη διάρκεια των δύο δεκαετιών ζωής του έχει καταφέρει να κρατήσει τα κρασιά του σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Ο οινοποιός Κώστας Λαζαρίδης έχει επενδύσει σε συνεργασίες με σπουδαία ονόματα στον κόσμο του κρασιού: συμβουλευτικό ρόλο σε σχέση με τα ερυθρά κρασιά έχει ο «ιπτάμενος οινολόγος» Michel Rolland, ο Florent Dumeau για τα λευκά κρασιά, ενώ κεντρικός οινολόγος παραγωγής στη Δράμα είναι ο Γιάννης Οξυζίδης. Όταν έρθει η ώρα της γευστικής δοκιμής μεταξύ των οίνων της σειράς Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία, που παράγονται στο οινοποιείο της Δράμας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις κορυφαίες ετικέτες Château Julia Merlot και Cava Amethystos, όπως και την καινούργια τριλογία Domaine Costa Lazaridi. Επίσης, εκτός από εξαιρετικό τσίπουρο, ένα άριστο ούζο και μια σειρά με κορυφαία αποστάγματα σταφυλής, στο κτήμα παράγεται το εκλεκτό παλαιωμένο απόσταγμα Cigar από σταφύλια Sauvignon Blanc. Η γκάμα του οινοποιείου συμπληρώνεται από μια σειρά με 6 εκλεκτά βοτανικά ξίδια, διαφορετικών ετών παλαίωσης, εκ των οποίων το ωριμότερο είναι το Gold Seal, 8ετούς παλαίωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες  https://www.domaine-lazaridi.gr/

 

 KTIMA PAVLIDI - WINERY 

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από το πιο μινιμαλιστικό οινοποιείο της περιοχής, πριν σας θαμπώσουν τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της συνέχειας. Θαυμάστε την αυστηρή κάβα του, που κοσμείται από μοντέρνα έργα τέχνης, και αναπνεύστε βαθιά την καθαρή ευωδιά του ξύλου που αναδίδουν τα κελάρια του. Η λιτότητα και η διακριτικότητα ως προς το «περιτύλιγμα», που έχει επιλέξει ο οινοποιός Χριστόφορος Παυλίδης, καθρεπτίζονται και στα εκλεπτυσμένα κρασιά του κτήματος. Άλλωστε, το εν λόγω οινοποιείο θεωρείται κλασική αξία της Δράμας ή μάλλον ολόκληρης της Ελλάδας, μια και παράγει σταθερά ποιοτικούς οίνους με ευδιάκριτο χαρακτήρα.

Οι αμπελώνες, άνω των 600 στρεμμάτων, βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και στην Περιχώρα και προμηθεύουν με εκλεκτό σταφύλι το οινοποιείο, όπου με την επιμέλεια του οινολόγου Παναγιώτη Κυριακίδη παράγονται οι σειρές Thema και Emphasis. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το στιβαρό Ασύρτικο, που έχει αρκετές διαφορές από τη σαντορινιά εκδοχή του, και σταθείτε στο ροζέ του κτήματος, που παράγεται από τη σπανιόλικη ποικιλία Tempranillo, ελάχιστα καλλιεργημένη στην Ελλάδα.

http://www.ktima-pavlidis.gr/

 

 CHATEAU NICO LAZARIDI 

Ένα ιδιαίτερο κάστρο εναρμονισμένο με το τοπικό στοιχείο και τοποθετημένο στην καρδιά του κεντρικού αμπελώνα θα δείτε να προβάλλει διασχίζοντας τη μεγάλη και εντυπωσιακή αλέα. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του οινοποιείου, έργο του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Ματσίνη, δίνει την εντύπωση «ουράς χελιδονιού». Η ιστορία αυτού του κτήματος ξεκινάει στις αρχές του ’80, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης αποφάσισε να επενδύσει σε ένα σύγχρονο και άρτιο οινοποιείο και σε έναν αμπελώνα που, ως είθισται στην περιοχή, περιλαμβάνει τις γνωστές διεθνείς ποικιλίες σε μια έκταση που σήμερα αγγίζει τα 650 στρέμματα (περιοχές Πηγάδια, Αγορά και Αδριανή). Παράλληλα, ωστόσο, πειραματίζεται και με λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως το Greco di Tufo, το Aglianico και το Grecanico.

Πριν από την καθιερωμένη γευσιγνωσία αξίζει οπωσδήποτε μια περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου και μια επίσκεψη στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», όπου εκτίθενται έξοχα μοντέρνα έργα τέχνης, που αποτελούν εικαστικά θέματα των ετικετών. Η αρκετά μεγάλη σειρά από πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά κρασιά παράγεται σε περισσότερες από 700.000 φιάλες το χρόνο (από τα δύο οινοποιεία, της Δράμας και της Καβάλας), εκ των οποίων το 20% εξάγεται. Κορωνίδα στην γκάμα τους τα δύο κρασιά της σειράς Perpetuus: ένα λευκό μονοποικιλιακό Semillon και ένα ερυθρό χαρμάνι από Sangiovese και Cabernet. Ολοκληρώστε την εμπειρία δοκιμάζοντας τον Μελισσουργό με τη θαυμάσια ετικέτα του και την ασυνήθιστη για γλυκό κρασί ποικιλιακή επιλογή από Merlot.

https://www.chateau-lazaridi.com/

 

 KAFETOPIO COFFEE ROASTERS 

“Specialty coffees από Αφρική, Κεντρική – Νότια Αμερική & Ινδονήσια φτάνουν σε σάκους στο εργαστήρι μας  (Kafetopio Lab). Τους επεξεργαζόμαστε σε υψηλής ποιότητας μηχανήματα, δημιουργώντας τα προσωπικά μας πρότυπα καβουρδίσματος. Ο καφές, μετά το καρβούρδισμα του, αποθηκεύεται & ξεκουράζεται για συγκεκριμένες ημέρες μέχρι να έρθει στο αποκορύφωμα της απόδοσης του. Από εκεί & πέρα είναι έτοιμος προς κατανάλωση και διανέμεται στους συνεργάτες μας.”

Το Καφετοπίο είναι ένα micro roastery, στο οποίο επεξεργάζονται specialty coffees. Μια “τριλογία”, όπου μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά ο ωμός καφές από την αρχική πράσινη μορφή του, καβουρδίζεται (roast), αλέθεται (grind) και σερβίρεται (taste) στον κόσμο, όπως ακριβώς προσιδιάζεται και στο λογότυπο RGT.

Meet your favorite coffees at a distance of 20KM  (Google maps link)

 

 SKY TRIPS 

Απολαύστε την απόλυτη περιπέτεια και ζήστε μια μοναδική εμπειρία, με αλεξίπτωτα πάνω από τη Δράμα

Η Δράμα βρίσκεται σε μια φανταστική τοποθεσία, ιδανική για πτήσεις με αλεξίπτωτο, το οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου.

http://www.skytrips.gr/

 

 CANOE KAYAK AND RAFTING 

Ο Νέστος με τα φημισμένα Στενά του, προσφέρετε για rafting, canoe-kayak και άλλες δραστηριότητες που ενθουσιάζουν εσάς και την παρέα σας ή την οικογένεια σας. Η εμπειρία αυτή θα σας γεμίσει αδρεναλίνη και θα σας μείνει αξέχαστη, αντικρίζοντας την ομορφιά και το μυστήριο του ποταμού Νέστου.

http://www.forestis.gr/

 

 ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 

Ο Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Δράμας, απέχει 18χλμ από το Παρανέστι και ανήκει στο Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου – Διποτάμων και Δρυμού (δάσος Λεπίδα).Ο καταρράκτης έχει ύψος 15 μέτρα και σχηματίζει μια εντυπωσιακή μικρή λίμνη και μαζί με την παρόχθια βλάστηση από σκλήθρα και δρυς, αποτελεί τόπο υψηλής αισθητικής αξίας. Ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για αναψυχή με εγκαταστάσεις για θέα, ξεκούραση και υπαίθριο γεύμα.

 

 ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ 

Το Φρακτό Όρος βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς. Στο ΒΑ μέρος του Φρακτού δεσπόζει εδώ και αιώνες σαν ένας φυσικός «Παρθενώνας», το μεγαλύτερο αδιατάρακτο Μνημείο της φύσης στην Ευρώπη, το Παρθένος δάσος του Παρανεστίου έκτασης 5892 στρεμμάτων χωρισμένο σε δύο κηλίδες (5020 και 872 στρεμ. αντίστοιχα). Έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» και είναι το μοναδικό Παρθένο Δάσος της χώρας. Επιπλέον, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη. Από το 1980 η περιοχή έχει κηρυχθεί, κάτω από ένα πλαίσιο απόλυτης προστασίας και απαιτείται εκδοση αδείας από το Δασαρχείο (24ώρες) για επίσκεψη στο δάσος ως ιδιώτης.

Η μέγιστη ηλικία δέντρων είναι 500 χρόνια, η διάμετρος είναι 1,20 μ. και το ύψος 59 m για τα κωνοφόρα και 45 m για Fagus sp. Οι απότομες πλαγιές και τα μικρά ρέματα σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες. Όσον αφορά τα άγρια φυτά που φύονται,η ποιότητα της περιοχής χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση 15 σημαντικών taxa. Η πανίδα του Παρθένου Δάσους είναι επίσης πλούσια σε ποικιλία και σε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Οι πανίδα πουλιών περιλαμβάνει περισσότερα από 120 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το 25% έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, ενώ η βιοποικιλότητα των θηλαστικών αποτελείται από τουλάχιστον 32 είδη.

Η πιο σημαντική οικολογική αξία της περιοχής είναι το αδιατάρακτο οικοσύστημα. Αυτό το οικοσύστημα είναι φυσικό, με μεγάλη οικολογική και δασοκομική σημασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο (πρότυπο) για τη μελέτη της δυναμικής εξέλιξης και άλλων φυσικών δασικών οικοσυστημάτων. Η συνολική περιοχή είναι σήμερα 1072 εκτάρια εκ των οποίων 589 εκτάρια είναι υπό προστασία ως ΖΕΠ (Ζώνες ειδικής προστασίας), 269 ha προστατεύονται μετά την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας και τέλος, 214 ha προστατεύονται από το Δασικό Γραφείο της περιοχής της Δράμας.

ORGANIZED
BIKE / TREKKING
TOURS

BECOME
A
SUPPORTER

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.